Півтисячі овець і мрія про сирний цех: Як фермер з прифронтового Чермалика відновлює господарство
У рамках проекту "Близький Схід" кореспонденти "112 Україна" продовжують розповідати історії жителів Донбасу, які змінюють на краще себе, своє оточення і простір навколо
Фермер з Чермалика Ольга Попова тримає чималу отару овець – їх у жінки півтисячі. І це не межа – Ольга мріє мати близько тисячі голів. За освітою жінка зоотехнік, все життя працювала у сільському господарстві. Коли вийшла на пенсію, вирішила заснувати свою ферму. Починала з розведення свиней чотири роки тому.
Після початку війни навесні 2014 року господарство жінки серйозно постраждало, було поранено багато тварин. Нині тут не б’є артилерія, а до інших обстрілів у селі вже звикли. Через це дехто з місцевих виїхав до Маріуполя, який за 40 кілометрів звідси. Але Попова, попри втрачене господарство, виїздити не захотіла.
“Це моя Батьківщина, моє село, з його прекрасним камінням, з величезною рікою, розумієте, можна було впасти у відчай, багато хто так і зробив”, – говорить вона.
Жінка вирішила відновити свою ферму. Почала шукати грантову організацію. Згодом захистила бізнес-план та одержала півмільйона гривень на племінне поголів’я.
Прибуток у тваринництві – справа не з швидких. Тож поки що жінка більше вкладає, ніж заробляє. За її словами, вона вже продала машину, двох корів, з цих грошей платить податки.
Допомагають по господарству чотири робітники. Та головну підтримку в жінки забрала війна. Її онук загинув, підірвавшись на міні. Втрата рідної людини стала найтяжчим ударом, розповідає жінка, але у неї залишилася точка опори. В онука залишилася дочка, жінка мріє про те, щоб допомогти їй вчитися.
Тому щодня Ольга наполегливо працює і має плани – відбудувати зруйновані споруди і взятися ще й до переробки продукту від худоби.
“Я можу зробити собі міні-сирний цех, можу робити справжній сир овечий, бринзу, але для цього потрібна лінія, тоді я куплю доїльний апарат”, – говорить вона.